Meggyes rétes
Zsó 2008.03.28. 14:10
Meggyes rétes
Hozzávalók :
Félkész rétes lap
1/2 kg meggy /kimagvazva/
15 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
5 dkg barnacukor
vaj/olaj keverék a kenéshez
A töltelékhez a magozott meggyet összekeverjük a barnacukorral / én mindenhez inkább barnacukrot használok, hacsak technikailag a recept nem kívánja meg az egyéb finomított cukrokat/. A zsemlemorzsát megpirítom egy vastag talpú serpenyőben, mikor már barnul, leveszem a tűzhelyről, ráteszem a vajat, és ha langyosra hűl, összekeverem a meggyel, és kész is a töltelék. Egy tepsit kivajazok, 5 cm széles sávokban, ahova a réteseket fogom tenni. A sütőt felmelegítem 200 fokra. A réteslapokat egy lisztezett konyharuhára rakom, és olvasztott vajjal/olajjal megkenegetem. /lehet egy kis tejfölt is használni/, ráhelyezem a tölteléket, és óvatosan feltekerem. Mindig 5-6 réteslapot használok, mert ezek a félkészlapok irtó vékonyak. A fejlődésem egy következő szintjén természetesen házilag fogom a tésztát is készíteni. Két rudat készítek, tepsire rakom, és 15 - 20 perc alatt készre sütöm.
|