Kucsmagombás zöldségleves
Zsó 2008.04.07. 10:24
Kucsmagombás zöldségleves,
zsemlegombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg kucsmagomba
1 fehérrépa
1 sárgarépa
1 kevés zeller
1 nagyobb krumpli
10 cm-es póréhagyma darab
só
(a tálaláshoz tejföl - el is maradhat)
a zsemlegombóchoz:
1zsemle
1 tojás
2 ek. zsemlemorzsa
2 ek. liszt
1 csokor turbolya
só
kevés olaj a sütéshez
A zöldségeket megpucoljuk, a kétféle répát, póréhagymát felkarikázzuk, a krumplit, zellert kockára vágjuk. 1 liter vízben feltesszük főni, sózzuk.
A kucsmagombát megtisztítjuk (a többi gombával ellentétben itt alapos vízfürdőre is szükség lehet), a nagyobb kalapokat félbevágjuk. Amikor a zöldség félig puha, a gombát is a leveshez adjuk, még 10 percig főzzük, a zsemlegombóccal tálaljuk. Aki szereti, tejfölt is tehet bele.
A zsemlegombóchoz a zsemlét beáztatjuk, alaposan kicsavarjuk. Összekeverjük a sóval, tojással, zsemlemorzsával, 10 percig pihentetjük. Végül belekeverjük a lisztet és az apróra vágott turbolyát. Felforrósított serpenyőben kevés olajon kis kerek lepénykéket sütünk belőle.
|