Kenyérben sült sonka
Zsó 2008.02.17. 10:15
Kenyérben sült sonka
/húsvétra/
Jól megmosunk egy közepes, kicsontozott füstölt sonkát és félpuhára megfőzzük.
Elvisszük egy pékségbe, ahol jó kétujjnyi vastag kenyértésztával bebugyolálják, és ropogósra sütik.
A kenyértésztát magunk is kidagaszthatjuk, és süthetjük a sonkával.
Húsvét napjának reggelén felszeleteljük, főtt tojással, ecetes tormával tálaljuk.
Azokat a pompás ízeket nem lehet elfelejteni.
*
Sonkáskocka
10 tojásból tésztát gyúrunk és hagyjuk kicsit szikkadni. Kis gusztusos darabokat tépdesünk le, akárha lebbencset készítenénk. Sós vízben kifőzzük, majd kivajazott jénai tálban melegen tartjuk.
Ha van maradék füstölt sonkánk ledaráljuk, borssal ízesítjük.
Egy rozsdamentes habüstben diónyi zsírral simára keverünk 2 tojás sárgáját 3dl tejföllel. Az üstbe tesszük a finomra darált sonkát és összekeverjük. Végül óvatosan hozzá keverjük a habbá vert tojás fehérjét is. Az egész masszát lazán hozzákeverjük a kifőtt tésztához. Rozsdamentes tepsit kizsírozunk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd beletesszük a sonkával összekevert tésztát. Takaréklángon 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Kockára vágva, melegen tálaljuk.
Száraz, pincehideg fehérbor vagy ásványvíz illik hozzá s emeli méltó rangjára.
|