Bakonyi betyárleves
Zsó 2008.01.17. 16:30
Bakonyi betyárleves
25 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg friss bakonyi vadászkolbász
10 dkg házi disznózsír
50 dkg vargánya gomba
1 fej vöröshagyma
5 dl tejföl
2 kanál liszt
2 babérlevél
2 l csontlé vaddisznóból
10 szál snidling
só, őrölt bors, bazsalikom, kakukkfű és kalocsai édes-nemes paprika
- A kolozsvárit apróra kockázzuk és kisütjük. A tepertőt leszűrjük és félretesszük. A szalonna zsírján megpároljuk a felszeletelt vargányát, megsózzuk és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a fűszereket: borsot, bazsalikomot, kakukkfüvet.
- Negyedórás párolás után felengedjük a csontlével, beletesszük a pirított szalonnát és felforraljuk.
- Zsíron aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, késhegynyi pirospaprikát szórunk rá és a liszttel rántást készítünk. Hozzáadjuk a tejföl felét s ezzel eldolgozzuk, majd szitán a levesbe passzírozzuk. Tehetünk hozzá pár kanál levet, úgy gyorsabban megy.
- Beletesszük a karikára vágott bakonyi vadászkolbászt, a maradék tejfölt, az apróra vágott snidlinget és készre főzzük.
- Betétnek húsgombócot adunk.
- Próbálják ki ezt a kitűnő, igen tartalmas levest. Nem fognak szégyent vallani vele.
Egytál ételnek is kitűnő!
|